HDD vs SSD

Category: Info

Descrierea HDD (Hard Disk Drive)

Parti componente HDD

Părți componente HDD

Hard Disk Drive-ul este piesa componenta dintr-un calculator pe care se pot stoca informațiile digitale. Este format dintr-unul sau mai multe platane (discuri) (poziția 1) care se rotesc cu viteze foarte mari, montate pe axul unui motor electric (poziția 2). Informația este accesata de pe platane cu ajutorul unor capete de scriere-citire (poziția 3), montate pe un brat (poziția 4) care oscilează pe un ax (poziția 5). Aceste componente sunt asamblate într-o carcasa protectoare (poziția 6).

Descrierea SSD (Solid-State Drive)

SSD SATA 2.5 inch 64GB

SSD SATA 2.5 inch 64GB

Solid-state drive-ul este o piesa componenta a unui calculator, folosita tot pentru stocarea informațiilor. Aceste componente se folosesc de micro-cipuri, iar informația este stocata în “non-volatile memory chips”, chiar dacă nu sunt alimentate cu curent electric.

Comparație intre SSD și HDD

HDD vs SSD

HDD vs SSD

Caracteristica HDD SSD
Spin-up time (Timp de accelerare) Poate sa dureze pana la câteva secunde Instantaneu
Random acces time (Timp de acces random) Variază intre 5-10 ms datorita necesității de a muta capetele de scriere-citire și pentru a aștepta informația sa ajungă sub aceste capete. Aproxiv 0,1 ms – mult mai rapid ca un HDD deoarece informația este accesata direct din memoria Flash.
Read latency time (Latenta la citire) În general mare, deoarece componentele mecanice au nevoie de un timp suplimentar pentru a se alinia. În general scăzută, deoarece datele pot fi citite direct din orice locație ceea ce înseamna o bootare mai rapida
Consistent read performance Daca informațiile sunt scrise într-un mod fragmentat, citirea lor din nou va avea nevoie de timpi diferiți de răspuns. Performanta la citirea informațiilor nu este influențată de locul unde acestea sunt scrise.
File fragmentation impact (Impactul fragmentarii fișierelor) Performanta HDD-urilor poate fi foarte influențata datorita necesitații de a mișca piesele mecanice. Performanta SSD-urilor nu este afectata, deoarece nu are piese mecanice de mutat.
Defragmentation (Defragmentare) HDD-urile au nevoie de defragmentări periodice SSD-urile nu beneficiază de defragmentare, pentru ca fragmentarea informației are un impact minim asupra performantei, iar fiecare proces de defragmentare adaugă o scriere pe memoriile NAND care au utilizare limitata.
Acoustic levels (Niveluri acustice) Unitățile Hard disk drive au piese în mișcare (motoare electrice, capul de citire-scriere) și au niveluri de zgomot în funcție de model și de vechime :) Unitățile Solid-state drive nu au piese în mișcare, deci nu produc zgomot.
Total power consumption (Consumul total de energie) HDD-urile performante consuma pana la 18 Watt În general, SSD-urile consuma mai putina putere decât HDD-urile din aceeași clasa.
Mechanical reliability (Fiabilitate mecanica) HDD-urile au multe piese în mișcare, care sunt supuse defecțiunilor mecanice în timp Lipsa pieselor în mișcare elimina defecțiunile mecanice
Susceptibility to Shock, Altitude, Vibration, & Extreme Temperatures (Sensibilitatea la șocuri, altitudine, vibrații și temperaturi extreme) Capetele de scriere-citire și platanele rotative sunt în general sensibile la aceste situații extreme Nu are capete în mișcare sau platane rotative sensibile la situațiile fizice extreme
Magnetic Susceptibility (Sensibilitate magnetica) Magneții sau câmpurile magnetice pot afecta informațiile stocate Câmpurile magnetice nu au nici o influenta asupra memoriilor Flash
Weight and Volume (Greutate și volum) HDD-urile performante au nevoie de componente mai grele fata de HDD-urile laptopurilor. Greutățile memoriilor Flash și a plăcilor cu circuitele integrate sunt reduse in comparație cu greutățile HDD-urilor
Parallel Operation (Operatiuni in paralel) Chiar dacă HDD-urile au mai multe capete de citire-scriere, acestea sunt aliniate pe același cilindru. În general SSD-urile au mai multe cip-uri Flash care pot citi și scrie informații diferite în același timp.
Write Longevity (Longevitate la scriere) Suportul magnetic nu are un număr limitat de scrieri. SSD-urile care folosesc memorii Flash au un număr limitat de scrieri pe durata de viata a unității. SSD-urile bazate pe memorii DRAM nu au un număr limitat de scrieri.
Cost (Preț) În octombrie 2010, prețul HDD-urilor este de aproxiv 0,10$/GB pentru unitățile de 3,5″ si 0,20$/GB pentru 2,5″. În octombrie 2010, prețul SSD-urilor cu memorii NAND Flash este de aproxiv 1,50-2.00$/GB
Storage Capacity (Capacitate de stocare) În octombrie 2010, HDD-urile au capacități de 2-3 TB sau mai puțin. În octombrie 2010, SSD-urile au capacități de de stocare de pana la 512 GB.
Read & Write Performance symmetry (Performante la citire și scriere) HDD-urile au în general viteze asemănătoare la citire și scriere. SSD-urile mai ieftine au în general viteze de citire mult mai mari decât vitezele de scriere.
Free Block Availability and TRIM (Disponibilitatea blocurilor libere și comanda TRIM) HDD-urile nu sunt afectate de blocurile libere sau de comanda TRIM Performanta la scriere a SSD-urilor este puternic influențată de disponibilitatea blocurilor programabile, libere. Blocurile de informații scrise anterior si care nu mai sunt utilizate pot fi recuperate cu comanda TRIM.
Power Consumption (Consum de energie) HDD performante au nevoie de 12-18W, iar unitățile pentru laptopuri au nevoie în general de 2W. SSD-urile performante bazate pe memorii Flash, consuma intre 1/2 și 1/3 din puterea necesara HDD-urilor. Însa SSD-urile performante cu memorii de tip DRAM au în general nevoie de la fel de multa energie ca un HDD, și consuma energie când calculatorul este oprit.

 

 

 

 

SURSA www.totuldesprecalculatoare.ro/Source:

  • Views: 888
  • Date: 18-02-2011, 11:43
  • Share:
Who read this article:(2)

{popupx}